Ovčia bryndza, letná bryndza, zimná bryndza
Verzia z 14:44, 15. apríl 2016, ktorú vytvoril Pilnikm (diskusia | príspevky) (Pilnikm premiestnil stránku OvÄia bryndza, letná bryndza, zimná bryndza na Ovčia bryndza, letná bryndza, zimná bryndza, ale neponechal presmerovanie)
Charakteristika niektorých druhov bryndze.
Podľa druhu mlieka, z ktorého je vyrobená:
- ovčia bryndza – vyrobená len z ovčieho hrudkového syra,
- letná bryndza – vyrobená zo zmesi ovčieho hrudkového syra a kravského hrudkového syra
- alebo len bryndza
- zimná bryndza – vyrobená zo zmesi skladovaného ovčieho syra a kravského hrudkového syra.
- alebo len bryndza
Pričom podiel syra z ovčieho mlieka musí byť najmenej 50% hmotnosti.
Podľa obsahu tuku v sušine:
- plnotučná - pre zimnú a letnú
Hlavná surovina, ovčí hrudkový syr, môže byť rôzny:
- ovčí hrudkový syr vyrobený zo surového ovčieho mlieka (na salašoch)
- povinne označený
- ovčí hrudkový syr vyrobený z pasterizovaného ovčieho mlieka (v bryndziarni)
- bez uvedenia na obale